hits

desember 2013

Vepsebol


Etter ha laget Eggelikr, s hadde jeg s mange eggehviter igjen og disse ville jeg lage noe av. Kunne jo ikke kaste de.
Da laget jeg Vepsebol, som er marengs med sjokoladebiter, kokos og mandelmel.

 

Her er oppskriften jeg brukte som grunnoppskrift. Men jeg hadde 15 eggehviter bruke, s mtte derfor ke oppskriften tilsvarende.

3 eggehviter
2 ts vaniljesukker
200 g sukker
200 g kokesjokolade
200 g mandler


Pisk eggehvitene stive. Tilsett vaniljesukker og sukker litt og litt under fortsatt kraftig pisking. Pisk videre til du fr en tykk og glatt marengs. Hakk mandler og kokesjokolade grovt (dette kan gjres raskt i food processor). Vend s mandlene og kokesjokoladen forsiktig inn i marengsen med en slikkepott. Hvis du nsker, kan en del av mandlene byttes ut med kokos.

Sett sm topper ved hjelp av to teskjeer p stekeplater dekket med bakepapir. Stek kakene midt i ovnen ved 180C i ca 10 min. La kakene avkjles helt p platen fr de forsiktig flyttes over p rist med en stekespade.

P oppskriften str det at Vepsebolene skal steke i 10 min, men nr jeg tok de ut etter oppgitt steketid, var de r. Stekte de i 20 min, da ble de spr og god. Sikkert for at mine er strre en oppskriften.

Oppskriften finner du her: Det ste liv

 

#oppskrift #marengs #sjokolade #diy #jul #konfekt #kake

 

 

Hjemmelaget Eggelikr


Da har jeg laget julens eggelikr i heimen. S enkelt og s godt.
Noe til oss selv, og noe i gave.



7 dl Matflte(eller blande 4 dl kremflte med 3 dl H-Melk)

400g sukker
8 eggeplommer
1 ss vaniljesukker

5 dlVodka ( eller Konjakk)

Denne oppskriften gir ca. 1 liter eggelikr.

Kok opp flte og sukker.
Visp eggeplommene og vaniljesukkeret. Tilsett litt etter litt av den varme flten i eggeblandingen under omrring.

Hell alt tilbake i kjelen og sett det forsiktig over varmen. Rr jevnlig til det tykner, m ikke koke.
Sil blandingen fr den avkjles. Ha i spriten nr den er avkjlt.

Fordel likren i passende flasker. Likren tykner nr den str. Du br riste flasken fr servering.

Eggelikren er holdbar minst en mned i kjleskapet. Den kan imidlertid skille seg i ulike lag nr den str lenge i ro. Snu derfor flasken p hode et par ganger fr servering.

Om du nsker s kan du like siden min p facebook: VESKEKLATTEN

Instagram: lisbeth_pede

Liker du sy ? Under her finner du mnster p nisseluetrekk til stoler:

NISSELUETREKK



GLASSBRIKKER TIL JULEBESKET



SY VINFLASKE POSER



#oppskrift #diy #eggelikr #likr #jul #christmas #eggliqueur #quilt #sy #hobby

DIY Smykketeppe


Trenger du f orden i smykkene dine, sy et smykketeppe. 

Finn fram alle dine "gamle skatter" av hekleduker, knapper....
Er enkelt sy.
Smykketeppet mitt er ca 54 cm bredde og 64 cm hyde.
Ett bakstykkestoff, s et lag med bordvatt og opp der et framsidestoff.

Smykketeppe har jeg sydd etter inspirasjon AnnAka design. Hun hadde kurs i dette, men jeg fikk aldri gtt p kurset. Eller, jeg hadde faktisk ikke lrt meg sy den gangen.

S da var det lage sin egen versjon.

2 lommer i blomstrete stoff, dette stoffet brukte jeg ogs til sy en lukkekant rundt det hele.
Det meste av blonder er ferdigkjpt p Stoff og Stil, men her kan du pynte med alle gamle stoff-hekle-skatter.

P venstre side av smykketeppet ser du en duk-bit med heklekant og sydd p som en trekant, denne dukbiten har jeg klippet ut av en duk jeg arvet fra min mormor som hun har heklet og sydd for ca 40 r siden. Var litt vemodig klippe i denne duken, men kunne ikke bruke den likevel pga gamle stygge flekker. S da har jeg fortsatt bevart minne og duken her p smykketeppet.

Den andre hekleduken med 5-kanter og som det henger to par redobber p, denne duken har jeg selv heklet for 28 r siden.

S er det bare sy p noe som smykkene kan henge etter: knapper, ringer, klyper.....det du nsker. Lommer til oppbevare ringene i.
Tilslutt syes lukkekanten p.

Bildet under:
P baksiden av smykketeppet har jeg sydd p 4 hjrner av stoff, dette sydde jeg p fr duker, knapper og lommene.
S fant jeg fram noen gamle trelister som jeg hadde liggende. Sagde de i passe bredde og puttet de inni hjrnene.
N gjenstr det og lage to hull i listen oppe, der skal jeg tre gjennom et tau.




Da er det bare henge det opp p veggen, og fylle p med smykkene dine.


Om du nsker kan du like siden min p facebook her: VESKEKLATTEN
Jeg er ogs p Instagram: lisbeth_pede


 

#diy #interir #interior #home #quilt #smykker #shabby #vintage

 

 

Berlinerkranser


Dette er min favorittsort som jeg baker hvert r. De fikk en artig form, men er kjempegod uansett.



3 kokte eggeplommer
3 r eggeplommer
185 g sukker
450 g hvetemel
375 g melange (m ikke smeltes)
1 ts vaniljesukker
Eggehvite til pensling
Perlesukker

175 grader i ca 10-12 min.

Kok eggene i 8 minutter. Gni ut de kokte eggeplommene, bland inn de r. Visp egg og sukker godt sammen.
Tilsett hvetemel, vaniljesukker og mykt smr vekselsvis. OBS smret m ikke smeltes.
Avkjl deigen.
Trill tunne plser og form som kranser.
Legg de p en langpanne kledd med bakepapir.
Pensles med eggehvite, dryss p perlesukker.
Avkjles p rist.




Om du vil flge med p facebook kan du g inn her p VESKEKLATTEN

Jeg er ogs p instagram: lisbeth_pede

#jul #oppskrift #bake #berlinerkranser #kake #julekake

Julefavoritter


Her er noen av mine julefavoritter. Disse var blant de frste innleggene jeg hadde p min blogg i oppstarten november 2011.

Disse brownie nisseluene finner du her: http://lisbethpedersen.blogg.no/1356439705_brownie_nisseluer.html

Hvit sjokoladekonfekt. Denne finner du her: http://lisbethpedersen.blogg.no/1354821609_hjemmelaget_iskonfekt.html

Herlig hjemmelaget gele-konfekt. Oppskrift her: http://lisbethpedersen.blogg.no/1354792158_hjemmelaget_gelkonfek.html

Oreokonfekt var bare kjempegodt, anbefales. Oppskriften her http://lisbethpedersen.blogg.no/1355064775_oreo_konfekt_kjempego.html



Nam Nam Ftetrffel med Cognac, oppskrift her: http://lisbethpedersen.blogg.no/1354874537_mer_sjokoladekonfekt_.html



Mandelmakronene finner du her: http://lisbethpedersen.blogg.no/1355065361_mandelmakroner.html




Om du nsker s kan du flge meg p facebook: VESKEKLATTEN

Instagram: lisbeth_pede

#jul #konfekt #sjokolade #gele #oppskrift #diy

Bergensk Julevrterbrd


Hvert r kjper jeg julevrterbrd. Men i r ville jeg pve bake de selv.

I denne oppskriften har jeg brukt stjerneanis istede for vrterl. Kjempegodt.


Bergensk julevrterbrd

2 store brd

5 dl vann
75 gr gjr
175 gr mrk sirup
80 gr sukker
500 gr siktet rugmel
500 gr hvetemel
1 ts salt
1 ts malt nellik
2 1/2 ts malt stjerneanis
300 gr rosiner

Varm vannet fingervarmt. Rr ut gjren. Bland i sirup, sukker, rugmelet, halvparten av hvetemelet, krydder og salt. Elt alt godt sammen til en jevn deig.

Dekk bollen med plast og klede og la deigen heve 30-40 min.

Elt rosiner og mer av melet i. Deigen skal vre ganske fast, men det er ikke sikkert du trenger alt melet. Eltes godt. Jo bedre deigen blir eltet, jo bedre blir brdet.

Ta deigen p bordet, del den i to og trill til lange brd. Legg dem p plate dekket med bakepapir, eller legg dem i en smurt brdform med bakepapir i bunnen. Etterheves i ca 1 time under plast og klede.

Pensle med en gang med sammenvispet egg og vann.
Stek julevrterbrdene ved 200 C i 40-45 minutter.

Vrterbrd blir fort brune. S nr ca halve tiden er gtt, demp overvarmen ved og enten sette en stekeplate p verste rille, eller legg bakepapir over brdene,
og skru gjerne ovnsvarmen ned til 180 C.
Brdene m bli skikkelig gjennomstekte uten bli brent.




Deigen til vrterbrd er en litt klissete deig, og kan derfor vre vanskelig f ut av formen om du bare legger brddeigen rett nedi.
Her har jeg frst smurt formen med melange, s har jeg drysset/dunket litt hvetemel over. Da datt brdet ut med en gang jeg snudde formen opp-ned.

For f en jevn fordeling p rosinene, s kjevler jeg det p deigen.




Om du vil flge med p facebook kan du g inn her p VESKEKLATTEN
Jeg er ogs p instagram: lisbeth_pede

#jul #julevrterbrd #vrterbrd #julebrd #oppskrift

DIY Sett dpsbestikket i ramme


Horfor ikke ramme inn dpsbestikket.
Syntes disse gamle dpsbestikkene var for fine til bare bli liggende i skapet. Sjeen til venstre fikk jeg til min dp, gaffelen og den andre sjeen fikk min mor til sin dp i 1941.
S hvorfor ikke ramme de inn, pusse p de m en jo uansett.Jeg harfestet de slik at det bare er knyte opp igjen tauet nrbestikket skalpusses.
Hvordan jeg gjorde dette, kan du se lenger nede p siden.




Rammen kjpte jeg her Clas Ohlsonjeg kjpte den strste av de p 21 * 29,7 cm (A4).
Stoffet som jeg har trekt platen med kjpte jeg p Panduro. Jeg brukte stoff av lin og bomull. Taurullen har jeg ogs kjpt p Panduro.



Frst demonterer du rammen. Glasset i rammen har jeg kastet, den kan du ikke ha utenp.
S tok jeg masse lim p bildeplatens rettside, OBS tok et ark/pappbit og strk limen utover. Ligger limen i strimler s blir det flekkete.
Snu platen med ressiden opp, la det trke. Klipp av rutene i hjrnene som bildet under viser.




Ta s lim p platens bakside, stryk limen utover, jeg stryker den her utover med en rd pappbit.
Brett stoffet "stramt" over p platens bakside, p alle fire sidene. La trke.




Bildet under: alt er ferdig limt.


Legg s platen p plass i rammen.
Legg bestikke der du vil ha det, tegn sm prikkemerker der du skal lage hull til tauet. 2 hull per bestikkdel.



Stikk hull frst med en nl, s med en spiker for lage hullet stort nok til f tauet gjennom. Her har jeg laget mine hull.



Ta tauet inn p en stor nl som har passe stort nlyet til tauet. Tre det s tauet gjennom hullene du laget.



Ta platen p plass igjen. Knyt bestikket fast.




Dette syntes jeg ble en veldig fin veggpynt p stuen.
Rosen blir nok bare midlertidig :)

Om du nsker, s lik gjerne siden min p facebook: VESKEKLATTEN
Jeg er ogs p Instagram: Lisbeth_pede

#diy #interir #interir #home #oppskrift #hobby #gift #gave

Brownies med hjemmelaget Bringebrmousse og sjokolade-karamell- flak p toppen.


Dette er min favorittkake, kjempegodt.
Blandingen med brownies og litt syrlig bringebr, smakte bare helt nydelig. Oppskriften lenger ned p siden.


Frst laget jeg Brownie i lanpanne. Her er min oppskrift p brownie: BROWNIES

Avkjl kaken. Brownien lagde jeg noen dager i forveien, bare la den i frysen. Tok den ut av frysen samtidig som jeg skulle bruke den.
S brukte jeg en utstikker som passet til at brownies stykkene gikk oppi formen. Denne formen kjpte jeg p Ikea.
Klippet ut i matpapir, passe strrelse til bunnen av formen, s klippet jeg ut remser til sideveggene. Dette for at Mousseen skal vre lettere f ut av formen etterp.



Frst laget jeg Bringebrpurre:

600 g fryste bringebr
150 g sukker
1 sitron (saften)

Legg alt i en kjele, inkl presset saft av en sitron.
Kok dette i ca 5 min.
Press det gjennom en sil for fjerne mest mulig steiner.
Avkjl.
Dette kan oppbevares i kjleskap i minst 10 dager.

Bringebrmousse:

Nok til 24 stk. Som er 2 stk av den formen p bildet over.

430 g bringebrpurre
5 dl kremflte
6 gelatinplater
300 g philadelphiaost
1 1/2 dl sukker

Bltlegg gelatinen i kaldt vann i 5 min.
Varm opp bringebrpureen.
Klem vannet godt ut av gelatinen, rr den inn i den varme bringebrpureen.
Miks philadelphiaost sammen med halvparten av bringebrpureen. OBS bringebrpureen m vre kald.
Miks dette lett, tilsett s resten av pureen.
Visp sammen flte og sukker til lett krem, hell kremen oppi purreblandingen og rr dette godt sammen s det blir skikkelig blandet.

Sammensetning:
Ta brownies i passe stykker oppi formen, fyll s resten av formen med bringebrmousse.

Du kan ogs skjre opp, tilpasse,brownien til vanlig rund kakeform, s fylle p med bringebrmousse.
Dekk med plast
Sett kaldt i 4-5 timer. Lages gjerne dagen fr.

P bildet under s kan du se at jeg glemte dekke til med plast. Dermed ble de litt skorpete. Dette finskjrte jeg etter ha tatt av matpapiret.
Med matpapir i bunnen og rundt kanten, s var det kjempeenkelt lsne fra formen, bare trekke de rett opp.




Sjokolade-karamell-flak:



100 g smr
110 g sukker
2 ss honning
0,5 dl H-melk
120 g hakket mrk sjokolade

Sett ovnen p 180 grader

Smelt smr og sukker i en kasserolle. Tilsett honning, melk og sjokoladen, kok i ett minutt.
Hell rren over i en langpanne dekket med bakepapir.
Stekes i ovnen p 180 grader i 10 min.

Avkjles i romtemperatur, ikke kjleskap.
Knekk i biter. Oppbevares i en skl i romteperatur.



Har du lyst like siden min p facebook, kan du gjre det her: VESKEKLATTEN

#oppskrift #bake #kake

Ostekake med Baileys og sjokolade


Jeg er veldig glad i ostekake, og elsker prve den i forskjellige varianter.
Hva med en herlig blanding av Philadelphiaost, Baileys,mrk og hvit sjokolade, kjempegodt.



Baileys ostekake (24 cm )

Bunn:

250 g Digestive kjeks, smuldret
130 g smeltet smr


Kremen:
600 g kremost naturell, romtemperert
0,5 dl Baileys
ts Irish Whiskey (kan slyfes)
100 g melis, siktet
3 dl kremflte, romtemperert
5 plater gelatin
2 ss kokende vann

Pynt:
Raspet mrk sjokolade inni stjernen og hvit sjokolade rundt stjernen

Smuldre kjeksen, jeg pleier ha kjeksen i en brdpose og knuse den med kjevle.
Smelt smr og bland godt med knust kjeks. Ha blandingen over i en rund form (24 cm ) og press lett ned med baksiden av en skje.

Sett kjeksbunnen i kjleskapet mens du lager ostekremen.

Legg gelatinen i blt i kaldt vann i 5 min.
Kremosten piskes myk.
Tilsett Baileys,
Irish Whiskey og siktet melis rr godt sammen med osten.
Rr gelatinen godt ut i det varme vannet, rr mens det avkjles, s bland det godt inn i osterren.
Stivpisk kremflten og vend den forsiktig inn i ostemassen.
Fordel osteblandingen jevnt p den avkjlte kjeksbunnen.

Dekorering: her har jeg klippet ut en stjerne i papp slik at den passer nedi formen.
Legges s opp kaken, rasp mrk sjokolade i sternen.
Fjern stjernepappen, rasp hvit sjokolade i omrde rundt stjernen.
En kan ogs bare raspe mrk sjokolade p hele kaken.

Dekk kaken med plast og sett kaken til avkjling i kjleskapet i 3-4 timer.
Lag gjerne kaken en dag i forveien.




Har du lyst like siden min p facebook, s kan du gjre det her: VESKEKLATTEN
Instagram: lisbeth_pede

#kake #ostekake #oppskrift #bake #diy


Bltkokte egg - nei hvit sjokolade med marsipan. Oppskrift

 

Nei dette er ikke bltkokte egg, men en herlig konfekt.
Eggeskallet er frst fylt med eggehvite som er en hjemmelaget hvit sjokolademousse,
og eggeplommen er marsipan som jeg har hatt gul kondittorfarge i.

 


 

Eggehvite:                                                   

4 dl kremflte     
2 ts vaniljesukker
3 gelatinplater    
105 gram hvit sjokolade 

Marsipan til eggeplommene

Nok til ca 20 egg. Kutt egget forsiktig rundt oppe, tm ut innholdet. Vask eggeskallet forsiktig med varmt vann.
S fr du heller lage en eggerre eller kaker av eggene.
La eggeskallet trke oppned p litt papir.
Sett de s tilbake i eggekartongen.


 

Legg gelatinen i kaldt vann i ca. 5-6 min.
Kremflten og vaniljesukkeret varmes til kokepunktet.
Klem ut vannet av gelatinplatene, og rr de inn i flten til gelatinen er opplst.
hakk sjokoladen i sm biter, ha den opp i flten og rr jevnt hele tiden til sjokoladen har smeltet. OBS blir flten for varm, kan sjokoladen lett korne seg.

La blandingen bli romtemperert fr du fyller eggene. Eggene skal fylles nesten helt opp til randen.
OBS la sjokoladen delvis stivne, trykk eggeplommen nedi fr sjokoladen er stivnet helt. Ikke fortidlig, for da synker marsipanen/eggeplommen til buns.
La stivne i kjleskap i ca. 4-5 timer eller natten over.

 

Eggelomme

Marsipanen farget jeg gul med kondittorfarge. Rulles/formes som sm kuler



Ideen har jeg sett hos Pascal 

#oppskrift #konfekt #jul #diy

 

 

 

 

 

S kjekt at Plantasjen likte bildet mitt

I et innlegg tidligere her http://lisbethpedersen.blogg.no/1385984732_diy_sy_nisseluetrekk_.htmlla jegut mnsteret mittp nisselue-trekk til spisestoler.
Bildet la jeg ut p min instagram lisbeth_pede og hashtagget det med #plantasjenjul, da fikk jeg melding fra Plantasjen om de syntes dette var et fint julebildeog om de kunne f legge det ut p sin Facebookside her: https://www.facebook.com/plantasjen

Kjekt at de likte bilde. Lykten og blomsterpotten som er p bildet mitt, har jeg kjpt p Plantasjen.

Bildet under har jeg lnt fra Plantasjen sin facebooksideog her ser du nisselue stol-trekkene som er hndsydd og designet av meg.

Om du vil sy disse nisselue stol-trekkene, s finner du mnsteretmitt her http://lisbethpedersen.blogg.no/1385984732_diy_sy_nisseluetrekk_.html

#plantasjenjul #diy #jul #nisseluer #julenisse #oppskrift #quilt #quilting #interir #interior

Nisselue-trekk til spisestolene


Dette er veldig enkelt sy.Bilder medforklaring / mnstertil Nisseluetrekk til spisestolene.
Jeg har brukt rdt bomullstoff til luen, og til de hvite kantene nede + dusken s har jeg brukt vatt. Syntes vatten ga en litt rufsete og finere effekt til kanten og dusken.
Alt stoff her, har jeg kjpt p Stoff og Stil.

Se bildet under forklaringen:

1. Ta ml av stolryggens bredde og hyde + legg til0,5 cm smrom per side, husk ogs legge til sidestykke p stolen.
Legg tillengden du vil ha p luen nedover stolryggen.
Klipp ut 2 stk like store deler, en foran og en bak. Sy den sammen kun p langsidene.

2 - 3. Klipp ut spissen p luen i nsket strrelse. Regn deg ut p midten s den ikke blir skeiv. Sy sammen de to spisse sidene ogs.

4. Klipp vekk overfldig stoff i spissen. Dette blir penere nr luen vrenges over p rettsiden.

5. Ml opp vatten i nsket lengde og bredde. OBS denne skal brettes for f en tykkere look, s ml dobbel bredde. Jeg hadde 13 cm. Brett den til ca 6,5 cm * luens lengde rundt nede. Sy sammen vatten ytterst langs kanten. (ikke p huen enn)Ta s den ferdigsydde vatten, snu smmen slik at den kommer p baksiden/undersiden, stryk. Sy den s fast langs luekanten nede, legg vatten litt nedforbi kantens luen ikke kommer fram. Sy ogs fast den andre kanten p vatten ogs.

6. Klipp ut slimser av vatten til lage dusk. Knyt sammen med et sterkt bomullsgarn. Ta s ene enden p bomullsgarnet inn i spissenfra luens rettside, ta s den andre enden av bomullsgarnet inn rett ved siden av den frste. Knyt s sammen disse trdene p vrangsiden til en knute.

7. Brett hetten p luen beint over der skrklippen begynner, stryk godt med strykejern, dette lager en sylinje. Sy sammen s langt ut p kanten som du kan. Denne smmen skal ligge ned p stolryggen slik at den ikke er synlig. Men smmen lager en finere overgang p stolryggen.

Ja da var det bare trekkenisseluene nedover stolryggen :)




#diy #oppskrift #interir #hobby #sy#sm#hobby#veske#mote#fashion#quilt#quilting#patchwork#sew#hndlaget#jul#Christmas#fabric#Christmasquilt#thanksgiving#inspirasjon#diy#hohoho#santa#interir #interior#juletre#duk#juletreduk#stjerne#stjerneduk#glitter #fabric#julepynt#ornaments#ornament#sy#lper# tablerunner#duk#bordbrikke#brikke#sn#snow#snmann

, Bergen

En hobby - blogg som vil i hovedsak handle om mine hndsydde vesker. Men da min mann har en 1969 mod Ford Mustang, s vil vre Amcar turer og treff ogs prege bloggen min. nsker du kjpe en av mine vesker, s kontakt meg gjerne p mail lisbethpedersen17(alfakrll)gmail.com eller p facebook: https://www.facebook.com/Veskeklatten Instagram Lisbeth_pede